Geçtiğimiz kış aylarını az yağış ile geçiren ülkemizde geçtiğimiz mart ayı ile birlikte nisan ayında da yetersiz yağış oranının görülmesi kuraklık tehlikesini de beraberinde getiriyor. Özellikle son günlerde tarlalarını sürmek isteyen çiftçilerimiz kuraklık tehlikesi konusunda oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Çiftçilerimiz kuraklık tehlikesi karşısında oldukça endişeliler.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2024 yılı mart ayında geçen yılın mart ayına göre Türkiye genelinde yağış miktarı %27 azalarak 69,5 kilogram oldu. Bu azalma oranının bazı illerde %40 seviyelerine ulaştığı belirtiliyor.
Tarlalarını sürmek isteyen çiftçiler özellikle toprağın susuzluk nedeni ile sertliğinden dolayı bu eylemlerini gerçekleştiremiyorlar. Sulama barajlarındaki doluluk oranları da birçok baraj için %50 seviyelerinin altına inmiş durumda. Meteoroloji uzmanları ise içerisinde bulunduğumuz Nisan ayının sonuna kadar az seviyede yağış ihtimalinin öngörüldüğünü belirtiyorlar. Nisan ayının sonlarına doğru kuraklık seviyesinin daha da artacağı tahmin ediliyor.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş yaptığı açıklamada Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in dışında diğer dölgelerimizin tamanında kuraklık sıkıntısı yaşandığını belirtti. Demirtaş, bu yıl 20 milyon ton buğday üretiminin olacağını tahmin ettiklerini ancak bu tahminin kuraklık nedeni ile ne kadarının gerçekleşebileceğini öngöremediklerini söyledi. Özellikle geçtiğimiz yıllarda buğday üretiminin kuraklık nedeni ile 16 - 27 milyon tonlara kadar düştüğünü de sözlerine ekledi. Şu anda hava durumu tahmin yapmanın zor olduğunu söyleyen Hüseyin Demirtaş Nisan ayının sonuna kadar yağmur yağmazsa buğday başta olmak üzere tarımsal üretimde ciddi düşüşlerin yaşanabileceğini söyledi.
Barajlar da, mevsim noralllerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve az yağış oranından nasibini aldı. Özellikle Adana'da son 255 yılın en sıcak şubat ayının yaşanmış olması nedeni ile bu ilimiz kuraklık sorununu yüksek oranda hissetmeye başladı.
Dron ile çekilen görüntülerde Seyhan Barajı başta olmak üzere Adana ilimizdeki barajların sularının iyice çekildiği ve Toros Dağlarının yüksek kesimlerinde dahi karın görülmediği belirtiliyor. Yetkililer kuraklıkla birlikte su kıtlığının da yaşanabileceğini bu nedenle içme sularının da boş yere akıtılmaması gerektiğini vurguluyorlar.
Nisan ayı itibariyle kuraklıktan en çok etkilenen illerimizin başında Adana geliyor. Bunun dığında Tokat, Amasya, Ankara, Kırşehir, Karaman, Mersin, Isparta, Bilecik ve Aydın illerimizde mevsim normallerinin oldukça altında yağış almalarından dolayı kuraklık sorununun yüksek oranda hissediyorlar.
Öte yandan bugün Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yer yer yağışlar görülecek. Yağışların cuma gününden itibaren İç Anadolu Bölgesinde de etkili olmasından sonra hafta sonundan itibaren yurdumuzu terkedeceği tahmin ediliyor.